کی اف سی چطور دنیای مرغ سوخاری را از آن خود کرد؟

به گزارش وبلاگ مونوپاد، مرغ سوخاری غذای محبوب بسیاری از مردم دنیا است و عموما آن را با برند کی اف سی می شناسند. فرقی نمی کند که عاشق این فست فود باشید یا نه، مرغ سوخاری کنتاکی بدون شک یکی از پیروز ترین رستوران های زنجیره ای عرضه غذای فوری در دنیا است.

کی اف سی چطور دنیای مرغ سوخاری را از آن خود کرد؟

مرغ سوخاری کنتاکی (Kentucky Fried Chicken) یا به اختصار کی اف سی (KFC) از یک اتاق کوچک در یک پمپ بنزین در وسط ناکجاآباد آغاز به کار کرد و تبدیل به یک رستوران زنجیره ای مرغ سوخاری فست فودی در جهان شد.

امروزه برند کی اف سی حضوری پررنگ در عرضه غذاهای فست فودی در جهان دارد و هر روزه میلیون ها نفر در سراسر جهان از غذاهای آن لذت می برند.

در این مقاله به این سؤالات درباره مرغ سوخاری کنتاکی پاسخ خواهیم داد:

  • هارلند سندرز که بود و چگونه لقب کلنل را دریافت کرد؟
  • اولین رستوران کی اف سی چگونه به دنیا آمد؟
  • کلنل سندرز برند کی اف سی را در چه سنی تأسیس کرد؟
  • کی اف سی چگونه جهانی شد؟
  • چرا مرغ سوخاری کنتاکی نام خود را به KFC تغییر داد؟
  • طرز تهیه مرغ سوخاری کنتاکی اصیل چگونه است؟
  • سرنوشت کلنل سندرز و رسپی مرغ سوخاری وی چه شد؟

هارلند سندرز که بود؟

مرغ سوخاری کنتاکی، موسوم به کی اف سی، در سال 1955 توسط کلنل هارلند سندِرز در شهر کوربین در ایالت کنتاکی تأسیس شد. اما برای آشنایی با چگونگی به دنیا آمدن این برند باید کمی به عقب بازگشت.

هارلند سندرز در سال 1890 به دنیا آمد و در سن 12 سالگی و پس از گذراندن دوران کودکی پرمشقت، خانه را به منظور کار به عنوان کارگر مزرعه ترک کرد.

او تا قبل از تأسیس برند مرغ کنتاکی KFC، شغل های متعددی ازجمله نقاشی، مأمور تأمین زغال سنگ قطار، شخم زن زمین های کشاورزی، راهبر تراموا، اپراتور قایق های مسافربری، مأمور فروش بیمه، قاضی دادگاه صلح و کارگر پمپ بنزین را امتحان کرد.

هارلند در سال 1929 پمپ بنزین خودش در کوربین را داشت. او در اتاق پشتی پمپ بنزین برای اعضای خانواده و مشتریانی که گهگاه می آمدند، آشپزی می کرد. سندرز با عشق و علاقه خاصی دستورات آشپزی فراگرفته از مادر خود را به غذاهای رنگارنگ تبدیل می کرد. مرغ سوخاری تابه ای، همبرگر، سبزیجات تازه و بیسکوئیت های خانگی، همگی از خوراکی هایی بودند که سندرز در تهیه آن ها تبحر داشت.

به نظر می رسد که آشپزی سندرز در سطح خیلی خوبی بود و این خبر در همه جا پیچید، تا حدی که سندرز توانست در همان حوالی یک رستوران و موتل با ظرفیت 142 نفر افتتاح کند و نام آن را کافه هارلند سندرز بگذارد. سندرز در این زمان حدوداً 40 سال سن داشت.

سندرز در ارتش آمریکا خدمت نموده بود، اما کلنل ارتش نبود. او که تاریخ تولد خود به منظور عضویت در ارتش آمریکا در سال 1906 را دست کاری نموده بود، برای چندین ماه در کوبا خدمت کرد و سپس با احترام منفصل از خدمت شد. فرماندار کنتاکی در سال 1935 به همین منظور و به موجب یک فرمان تشریفاتی، به سندرز لقب کلنل افتخاری را اعطا کرد. البته سندرز در این سال ها زیاد اهمیتی به این لقب نمی داد.

سندرز در این سال ها احساس می کرد که تهیه مرغ سوخاری زمان زیادی می برد، بنابراین در این کافه اقدام به سرو مرغ سوخاری نکرد. این اتفاق تا زمانی که او پیروز به توسعه دستور مخفی پخت مرغ سوخاری و ساخت یک سرخ کن فشاری نشده بود، به تعویق افتاد.

در همین سال ها بود که سندرز پیروز شد تا روشی جدید را برای سرعت بخشیدن به فرآیند پخت مرغ های خود توسعه دهد. او نام این روش را پخت تحت فشار گذاشت. در این روش زمان مورجهانز برای پخت مرغ ها کاهش می یافت و کیفیت آن ها از نظر سندرز همچنان حفظ می شد. نباید از این موضوع غافل شد که سرخ کن فشاری سندرز بسیار خطرناک بود و چندین بار هم منفجر شد.

اوضاع برای سندرز به خوبی پیش می رفت و او حتی در کتاب ماجراجویی ها برای غذای خوب در سال 1939 نیز مورد تحسین نهاده شد.

سندرز در اوایل دهه 1940 پیروز به کامل کردن رسپی اصلی خود، متشکل از 11 سبزی و ادویه شد که در ادامه به طرز تهیه مرغ سوخاری کنتاکی نیز خواهیم پرداخت. این دستور پخت هرگز از سوی سندرز فاش نشد، اما طبق گفته مشهور خود وی، از مواد اولیه ای تهیه شد که در قفسه آشپزخانه هر خانه ای وجود دارد.

فرماندار جدید کنتاکی در سال 1949 مجدداً لقب افتخاری کلنل را به سندرز اعطا کرد و او این بار این درجه تشریفاتی را پذیرفت. حالا دیگر سندرز سبیل با اندکی ریش می گذاشت و کت مشکی کلنل ها را به تن می کرد. او که همیشه در حال آشپزی کردن بود، خیلی زود کت مشکی رنگ خود را با کتی سفید تعویض کرد تا دیگر لکه های سفیدرنگ آرد بر روی لباسش تعیین نباشد. به علاوه او ریش و سبیل خود را هم برای هماهنگ شدن با کت جدیدش، سفید کرد. حالا همه سندرز را کلنل صدا می زدند و او نیز در همه جا خود را کلنل معرفی می کرد.

کی اف سی متولد می گردد

با آغاز جنگ جهانی دوم و سهمیه بندی سوخت، کسب وکار سندرز در معرض خطر نهاده شد. او مجبور به تعطیل کردن هتل خود به دلیل کاهش شدید جهانگرد شد.

حتی پس از سرانجام جنگ هم کافه سندرز رونق قبل را نداشت و طرح ساخت عظیمراه بین ایالتی 75 در دهه 1950 که از کنار شهر کوربین می گذشت، تمام آینده شغلی سندرز را به خطر می انداخت؛ زیرا رستوران سندرز یک مکان بین راهی بود و حالا با کشیده شدن عظیمراه، دیگر کسی در اینجا توقف نمی کرد.

سندرز به طرحی جدید احتیاج داشت.

کلنل در سال 1952 تمام کسب وکار خود را فروخت و برای واگذاری حق انتشار دستور مخفی خود که حالا ما آن را با نام کی اف سی می شناسیم، به گوشه و کنار آمریکا سفر کرد. در این زمان او زندگی خود را با حقوق 105 دلاری بازنشستگی می گذراند، اما مصمم بود تا آخرین کوشش شغلی خود را به ثمر بنشاند.

سندرز در طول سفر به آشپزی در رستوران های مختلف می پرداخت و مصمم بود تا حق انتشار مرغ سوخاری خود را واگذار کند. بسیاری از صاحبان رستوران که سندرز با آن ها دیدار می کرد، از طرز لباس پوشیدن او که شامل یک پیراهن سفید، یک کراوات سیاه و یک کت وشلوار سفید می شد، به خنده می افتادند.

پیت هرمان دوست سندرز بود و یکی از عظیم ترین رستوران ها در شهر سالت لیک سیتی را اداره می کرد. کوشش سندرز برای متقاعد کردن هرمان به منظور ارائه مرغ سوخاری با دستور پختی ویژه، به ثمر نشست و فروش رستوران را به میزان 75 درصد بالا برد.

دان اندرسون، نقاشی که از سوی پیت هرمان برای کشیدن تابلوی جدید رستوران مرغ سوخاری استخدام شده بود، نام مرغ سوخاری کنتاکی را پیشنهاد کرد و کلنل نیز آن را پذیرفت.

خیلی زود چندین رستوران دیگر نیز برای دریافت حق انتشار دستور ویژه مرغ سوخاری کنتاکی با سندرز به توافق رسیدند. این توافق شامل حق واگذاری و دریافت مبلغ 4 سنت به ازای هر مرغ از رستوران داران به نفع سندرز بود.

در همان سال های آغازین واگذاری حق انتشار بود که کلنل با دیو توماس آشنا شد. دیو در آن موقع آشپز رستوران های هابی هاوس (Hobby House) بود و برای خانواده کلاوس (Clauss) کار می کرد.

این توماس بود که ظروف کلاسیک مرغ های سوخاری با خط های راه راه قرمز و سفید را ابداع کرد که بعدها تبدیل به نماد کلاسیک هر رستوران مرغ سوخاری کنتاکی در بیرون آن شدند. توماس همچنین روش ارسال غذا به درب منزل مشتریان را ابداع کرد که امروزه در بسیاری از رستوران های جهان مورد استفاده قرار می گیرد.

توماس بعدها و برخلاف توصیه کلنل، 8 رستوران ورشکسته را خریداری کرد و آن ها را به چنان پیروزیتی رساند که توانست با فروش آن ها رستوران زنجیره ای همبرگر خود با نام وِندی را افتتاح کند.

در طول چهار سال پس از تأسیس برند کی اف سی، سندرز توانست رستوران های دیگری را متقاعد کند تا مرغ سوخاری کنتاکی را در منوی خود بگنجانند.

کلنل سندرز در چندسالگی کی اف سی را تأسیس کرد؟

در سال 1952 و در سن 65 سالگی، زمانی که بیشتر مردم به دنبال بازنشستگی هستند، هارلند سندرز برند خود با نام مرغ سوخاری کنتاکی را تأسیس کرد. ما خیلی خوش شانس هستیم که کلنل به این شعار باور نداشت که آینده از آن جوانان است. در این صورت ما هرگز مرغ های سوخاری انگشتی را تجربه نمی کردیم.

شهرت بین المللی KFC

کلنل سندرز حالا به سن بازنشستگی رسیده بود و زندگی خود را با حقوق بازنشستگی و پس اندازش می گذراند. او همچنان به واگذاری حق انتشار دستور پخت مرغ سوخاری کنتاکی در سراسر آمریکا ادامه می داد. در سال 1964، بیش از 600 رستوران در سراسر آمریکا، کانادا، انگلیس و جاماییکا امتیاز دستور پخت مرغ سوخاری KFC را دریافت نموده بودند.

سندرز در این زمان 17 کارمند داشت و فقط در طول یک سال برای تبلیغ برند خود 321,858 کیلومتر مسافت (معادل 200 هزار مایل) را طی می کرد. کسب وکار سندرز بسیار عظیم شده بود و او درآمدی در حدود 300,000 دلار در سال به دست می آورد. بااین حال اداره این کسب وکار برای سندرز سخت بود.

کلنل در سال 1964 و در سن 73 سالگی برند KFC را به جان براون و جک مِیسی با قیمت 2 میلیون دلار واگذار کرد. او شعبه های کانادا را برای خود نگه داشت و شعبه های انگلیس، فلوریدا، یوتا و مونتانا را نیز به مشتریانی دیگر واگذار کرد.

بااین حال سندرز همچنان به شعبه های مرغ سوخاری KFC سر می زد و سفیر این برند بود و در بسیاری از فیلم های تبلیغاتی کی اف سی حضوری پررنگ داشت.

جان براون و جک میسی نیز در سال 1971 برند کی اف سی را به شرکت فراوری و توزیع نوشیدنی های الکلی هوبلین واگذار کردند. این اتفاق به هیچ وجه به مذاق کلنل سندرز خوش نیامد و او به طور آشکار به این موضوع انتقاد کرد. او حتی مدیران شرکت هوبلین را مشتی آدم مست خواند.

به نظر می رسید که حق با کلنل سندرز باشد و مدیران هوبلین هم توانایی اداره کی اف سی را نداشتند. آن ها در سال 1989 برند کی اف سی را به مبلغ 850 میلیون دلار به شرکت پپسی واگذار کردند. پپسی با تغییرات گسترده در کی اف سی، آن را به برندی جهانی تبدیل کرد و حالا هزاران شعبه از مرغ سوخاری کنتاکی در سراسر جهان در حال عرضه رسپی مخفی کلنل سندرز به مشتریان خود هستند. برند کی اف سی در حال حاضر عظیم ترین فراوریکننده و دارای حق انتشار مرغ فست فودی در جهان است.

چرا مرغ سوخاری کنتاکی نام خود را به KFC تغییر داد؟

در سال 1991، مرغ سوخاری کنتاکی یا Kentucky Fried Chicken تصمیم گرفت تا نام خود را به KFC تغییر دهد. اما چرا؟ نظریه های متعددی برای این سؤال مطرح شده است.

اولین نظریه این بود که وجود کلمه مرغ در نام شرکت می تواند برای آن ها مشکل ساز باشد. در آن موقع ادعا شده بود که کی اف سی از روش مهندسی شیمیایی برای پرورش مرغ های خود استفاده می نماید که بعدها تعیین شد این خبر جعلی است.

نظریه دیگر، تمایل شرکت برای حذف هرگونه اشاره به واژه سرخ شده بود. در روزهایی که مردم آمریکا به سلامتی خود اهمیت بیشتری می دادند، استفاده از غذاهای سرخ کردنی نمی توانست ایده خوبی برای کسب درآمد باشد.

اما دلیل اصلی فراتر از تصور همگان بود. مدیران شرکت می خواستند تا نام برند کوتاه گردد. کی اف سی سریع تر و راحت تر در دهان مشتریان می چرخید و مشتریان نیز قبل از این اتفاق از مخفف عبارت مرغ سوخاری کنتاکی استفاده می کردند.

طرز تهیه مرغ سوخاری کنتاکی اصیل چگونه است؟

همان طور که پیش تر گفتیم، کلنل سندرز مرغ سوخاری کنتاکی خود را با 11 ماده اولیه تهیه می کرد. 11 ماده ای که در قفسه آشپزخانه هر خانه ای یافت می شدند. البته این نظر کلنل سندرز است و همه ادویه های مورداستفاده در دستور پخت مرغ سوخاری کنتاکی آن قدرها هم دست یافتنی نیستند.

امروزه در جهانی که هیچ رازی در آن مخفی نمی ماند، دستور سرّی تهیه مرغ سوخاری کنتاکی نیز فاش شده است. یکی از کارمندان سابق کی اف سی در سال 2019 از 11 ادویه ای که کلنل سندرز در تهیه مرغ KFC استفاده می کرد، پرده برداشت. پس از اینکه این دستور پخت با روش فاش شده تهیه شد، بسیاری تأیید کردند که این همان مرغ سوخاری کنتاکی اصیل کلنل سندرز است.

به علاوه، جو لِدینگتون، خواهرزاده کلنل سندرز است. او در بچگی وظیفه داشت تا مواد مخفی تهیه مرغ KFC را باهم ادغام کند. لدینگتون نیز در سال گذشته رسپی مرغ کنتاکی KFC را با وبلاگ مونوپاد به اشتراک گذاشت.

ادویه های لازم برای تهیه مرغ سوخاری کنتاکی:

  • نمک کرفس (نوعی ادویه شامل نمک طبیعی و دانه آردشده کرفس)
  • خردل خشک شده
  • فلفل سفید
  • نمک سیر
  • پاپریکا
  • زنجبیل
  • پودر ریحان
  • نمک
  • پودر آویشن
  • پونه کوهی
  • فلفل سیاه

رسپی مرغ سوخاری کنتاکی

در ابتدا دو ظرف را آماده می کنیم. در یک ظرف، دو فنجان آرد، یک سوم قاشق غذاخوری نمک، یک قاشق غذاخوری فلفل سیاه، یک دوم قاشق غذاخوری پودر آویشن، یک دوم قاشق غذاخوری پودر ریحان، یک سوم قاشق غذاخوری پونه کوهی، یک قاشق غذاخوری نمک کرفس، یک قاشق غذاخوری خردل خشک شده، 4 قاشق غذاخوری پاپریکا، یک قاشق غذاخوری نمک سیر، یک قاشق غذاخوری زنجبیل و یک قاشق غذاخوری فلفل سفید را باهم ترکیب می کنیم.

در ظرفی دیگر، شیر و یک تخم مرغ را باهم ترکیب نموده و هم می زنیم. مرغ ها را در داخل ترکیب شیر و تخم مرغ غوطه ور نموده و سپس آن ها را درون مخلوط آرد و ادویه ها می اندازیم.

درنهایت مرغ ها را برای مدت 10 تا 15 دقیقه در روغن سرخ می کنیم. اجازه می دهیم تا مرغ ها سرد شوند و بعد آن ها را سرو می کنیم.

توجه: برای دستیابی به طعم اصیل، شاید لازم باشد تا اندکی منوسدیم گلوتامات به دستور پخت خود اضافه کنید. منوسدیم گلوتامات سبب تقویت عطر و طعم غذاها می گردد و در غذاهای چینی، کنسروها و محصولات گوشتی فرآورده شده کاربرد دارد.

سرنوشت کلنل سندرز و رسپی مرغ سوخاری وی چه شد؟

کلنل سندرز درحالی که همچنان سفیر کی اف سی بود، در سال 1968 به همراه همسرش کلودیا، رستوران خانم کلنل را در شهر شلبی وایل کنتاکی تأسیس کرد. شرکت هوبلین بعدها و پس از تصاحب مالکیت کی اف سی کوشش کرد تا این زوج را از باز کردن رستوران منع کند.

با بالا دریافت درگیری میان طرفین، سندرز با دریافت مبلغ 1 میلیون دلار توافق کرد که از انتقاد از غذاهای برند Kentucky Fried Chicken دست بردارد. البته سندرز مجاز بود تا رستوران خود را باز کند. رستورانی که نام آن به کلودیا سندرز تغییر کرد.

این رستوران تنها شعبه از مرغ سوخاری کنتاکی بود که نسخه ای اصیل از دستور پخت مرغ سوخاری سندرز را سرو می کرد. هرچند سندرز این رستوران را در دهه 1970 فروخت.

کلنل سندرز در سال 1980 و در سن 90 سالگی از جهان رفت. سندرز حتی در سال های سرانجامی عمر خود نیز دست از کوشش برنمی داشت و سالانه صدها هزار کیلومتر مسافت را با ماشین شخصی خود طی می کرد تا به شعبه های کی اف سی در سراسر آمریکا سر بزند.

کلنل سندرز با روحیه جنگندگی خود، به نمادی از فرهنگ فست فودی آمریکا تبدیل شد و توانست از یک غذاخوری ساده در پشت یک پمپ بنزین، برندی را خلق کند که حالا شهرت جهانی دارد.

منبع: گردشبان

به "کی اف سی چطور دنیای مرغ سوخاری را از آن خود کرد؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "کی اف سی چطور دنیای مرغ سوخاری را از آن خود کرد؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید